Звернення Січового Духовного Братства Обращение СДБ

На модерации Отложенный

ДО ТИХ, ХТО УКРАЇНОЮ ЦІКАВИТЬСЯ

К ТЕМ, КТО УКРАИНОЙ ИНТЕРЕСУЕТСЯ

Ждемо Ваших думок

Ждем Вашего мнения

 

Живий Дух Січі! – Навіки живий!

ЗВЕРНЕННЯ

Січового Духовного Братства до всіх українців

Січове Духовне Братство створене вже давно в м.Запоріжжі. До нього входять і можуть війти всі, хто визнає статут Запорізького Січового соціально-педагогічного комплексу. Згідно цього статуту Січовим Духовним Братством є Січова соціально-педагогічна рада. Рада соціальна, тому що об’єднує представників різних соціальних верств з їх проблемами. Рада педагогічна, тому що спрямована на розвиток людини як особистості, педагогічно, а радше, андропедагогічно (на розвиток дорослих і дітей) спрямована.

Сьогодні Січове Духовне Братство потребує свого подальшого розвитку. Цього вимагає ситуація, яка склалася в Україні. А ситуація тривожна. Більше половини українського населення перебуває у злиденному стані. Люди не захищені, безправні. Українська мова, культура загнана практично у підпілля. Українська нація позбавлена права на відродження після голодоморів та геноциду. З усіх правових документів викинуто реквізит «національність». Таким чином, українська нація юридично не існує. 

Українці повинні згуртуватися для подолання загроз. Саме ради цього ми звертаємося до всіх громадян України. Навіть до всіх українців і їх прихильників поза українською державою.

Дух Запорозької Січі дав українцям і тим, хто прихильний до них і до них приєднався в своєму житті, дві основні установки в життєдіяльності. Першою і основною від Старої Доби є самопізнання і самоусвідомлення себе – шлях до себе. Любов до своєї землі і народу. Українці відкинули ту назву, яку дали їм варяги з прізвиськом „русь”: вони перестали бути належними русі, „руськими”. Українці усвідомили наявність украяної їм Богом землі –  україни, їх земельної долі. Україна – наша Батьківщина, українці – стало для нас самоназвою.

Другою провідною установкою від Духу Запорозької Січі, найбільше вже в Новій Добі, від кінця 19 і початку 20 століть, став вихід з імперських і проімперських полонів – на заході і на сході. Цей вихід не завершився з виникненням незалежної української держави. Він продовжується через самоствердження України серед інших держав світу.

В цьому самоствердженні і прагне брати активну участь Січове Духовне Братство.

Основним змістом нашої діяльності є активна громадська позиція всюди, де йдеться про інтереси українського народу. Захист всього українського — незалежності, демократичних цінностей, вільного підприємництва, помісної церкви, мови. Не до конфронтації з кимось, а любити рідний народ закликаємо ми.

Ми з щирою повагою приймаємо допомогу в розбудові нашої спільної держави з боку усіх багатонаціональних спільнот, які в силу історичних процесів проживають разом з нами. З країнами їх походження ми прагнемо жити  в добросусідстві і в стосунках найбільшого сприяння. Всі вони вільно розмовляють своїми рідними мовами, розвивають свої культури. І в силу політичних (державних) обставин включаються в український культурний, духовний процес, який починається з української мови – рідної для українців і мови міжнаціонального спілкування в Україні. Єднання в цьому процесі є необхідною умовою національного розвитку українського суспільства.

Але етнічні українці мають пам’ятати, що на них лежить основна і пряма відповідальність за національний розвиток України. В тому числі ті українці, які в силу історичних умов виросли і навчились говорити не в українському мовному середовищі. Їх рідною мовою є тільки мова рідного народу. Незнання – справа навчання. Воно тимчасове. Усвідомлення важливості української мови в українській державі, усвідомлення ролі її знання, повсякденного користування нею є першим і неодмінним внеском кожного українця в розбудову своєї держави.

Ми закликаємо створювати осередки Січового Духовного Братства, змістом роботи яких стане регулярна робота з історичними документами і художніми творами, які можна внести до Книги Буття українців. Ми цю Книгу називаємо Січесловом. На основі цього читання, через осмислення його ми маємо продовжувати свій історичний шлях до себе і свій вихід з полонів – національне самоствердження. Інші установки – похідні від цих лейтмотивів Духу Запорозької Січі Старої Доби і Нової Доби, сучасності. Знання, осмислені переконання і базована на них глибока віра в своїй правоті – це те, що потрібно кожній людині і українцям сьогодні конче потрібно.

Книга Буття українців не завершена. Вона пишеться і сьогодні. Регулярні політичні інформації, осмислення подій сучасних і формування установок на актуальну діяльність – невід’ємна складова регулярних читань друкованої і живої Книги Буття українців – Січеслова. Кожен член Січового Духовного Братства є речником Книги Буття українців, пропагандист і агітатор. А кожне заняття чи групове читання Січеслова завершується визначенням установок для дій як для себе, так і для оточення.

Зміст дій, форми їх і методи визначає суспільна ситуація і духовні потреби. Урізноманітнювати їх і збагачувати – питання нашої колективної духовної творчості.

Суспільство можна успішно будувати тільки на науковій основі. Ми запрошуємо науковців до Січового Духовного Братства. Ключовим моментом наукового підходу є визначення системоутворючого, домінуючого, ключового елементу в суспільстві, в державній системі. Маркс твердив, що пануючим моментом у суспільстві є виробництво. Його продуктивності і його продуктам влада все підпорядковує. Марксисти так і побудували своє суспільство. Ради розбудови диктатури пролетаріату, ради каналів, індустріалізації, ради військового поширення своєї влади вони не шкоділи людей. Міліони трудящих на мирних і немирних фронтах полягли в комуно-більшовицькому експерименті, безправні, голодні і холодні. І сьогодні ці підходи домінують. Одні виправдують звірства Сталіна, вказуючи на Дніпрогес. Інші, політики хизуються тим, що їх реформи болючі. Для кого болючі? Говорять про зростання ВВП, про зміцнення економіки. А чия то економіка? Куди іде ВВП? Таке управління суспільством веде до авторитаризму.

Нам потрібне гуманітарне суспільство, гуманітарна держава.

Це можливе тоді, коли домінантою в державі стануть людські потреби. Рівень їх задоволення, який сучасна наука вимірює відповідними індексами, – ось показник для оцінки діяльності і президента, і уряду, і всіх державних чиновників. Найбільш відомий сьогодні Human Development Index (HDI) — Індекс розвитку людського потенціалу в країнах світу, який щорічно розраховується експертами ООН.

Але можуть бути вираховані індекси задоволення бодай основних потреб в Україні українськими спеціалістами. Ми наполягаємо на цьому, наполягаємо на їх публікації і відповідній корекції діяльності чиновників, їх оплати праці, продовження чи припинення повноважень.

Приєднуйтесь до Січового Духовного Братства. Ставайте носіями Духу Січі і несіть його в народні маси яскраво і життєстверджуюче. Приєднуйтесь індивідуально, колективами, організаціями, в т.ч. партійними, будь-якими іншими. Разом будемо долати шлях до себе, дорогу з полонів-залежностей, формуватимемо свої установки на дії, свої характери, станемо характерниками. Йдеться про створення широкомасштабного загальнонаціонального руху, який зможе протистояти будь-якій ворожій орді, яка прагне захопити владу в Україні.

Про приєднання достатньо повідомити на е-пошту   nocentr@ukr.net , через інтернет ми будемо підтримувати постійний живий і регулярний зв’язок.

Хай нас надихає цей марш:

МАРШ СІЧОВОГО ДУХОВНОГО БРАТСТВА


«Я на сторожі коло їх поставлю слово...»

І слово стало молодечо малиново.

Магічне слово «січовий». Гей, січового

ми наберемо товариства молодого.

І забринить звязок часів струною кобзи,

зійдуть з могил січовиків віків морози.

 

Збереться рід наш весь як є, як був і буде.

Ніхто нікого не забув і не забуде.

Ми честь і славу пронесем – корогви наші –

і випєм доленьку свою по повній чаші –

во славу вічну українського народу,

щоб не було родині нашій переводу.

 

Ми Україноньку свою та облаштуєм.

Неначе писанку, її ми розмалюєм.

І на сторожі, на чатах постанем Січчю,

Щоб Україна на землі була довічно.

Завжди їй небо голубе ясніти буде,

дорідний колос на полях і добрі люди.


 

ПОЛОЖЕННЯ

Про осередок Січового Духовного Братства

Осередком Січового Духовного Братства може бути зареєстрованна будь-яка група осіб у кількості не менше трьох, яка подала на указану в „Зверненні СДБ” електронну адресу відповідну заяву і оголосила готовність 1) регулярно проводити громадські читання Книги Буття українців „Січеслов”, включаючи політичні інформації з приводу поточних подій; 2) на основі наявних знань та їх осмислення формувати висновки і словесні формули-символи віри та установки на необхідні корективи в поведінці і діях членів СДБ та інших слухачів громадських читань, про що оперативно повідомляти в електронних листах до Канцелярії Генерального директора (КГД) Запорізького січового соціально-педагогічного комплексу (ЗССПК); 3) брати участь у заходах, про які КГД повідомить у своїх листах осередкам; 4) дотримуватись ритуалів і символіки СДБ та установочної системи „Січеслов”.

Структура осередка включає: 1) провідника осередка, який є основним речником Січеслова, керівником громадських читань і здійснення установочних ритуалів та символіки; 2) виконавчого директора, який є адміністративним центром осередка; 3) членів осередка. Кожен член осередка є речником СДБ і „Січеслова”. Можливий розподіл функцій за дорученням.

Якщо до ЗССПК приєднується  соціальна структура (установа, організація, підприємство і т.д.), всі члени колективу набувають прав СДБ, а функції провідника і виконавчого директора виконують особи, призначені адміністрацією за їх згодою.

Зв’язки між осередками і ченами осередків здійснюються через телефон, електронну пошту, скайп, особисті зустрічі, на колективних зустрічах, радах, зборах, семінарах, конференціях, масових заходах, зокрема, в оглядах вертепних самодіяльних агітпропмініатюр на історичні і сьогоденні теми – „Шо у ... в Січеслові”.

Основним змістом діяльності осередків СДБ є формування знань, переконань і віри в контексті установок Духу Січі: національне самоусвідомлення і самоствердження в сучасних мінливих суспільних умовах, формування особистісно цінних установок дій, поведінки, корекція всієї системи характеру, досягнення життєвих успіхів індивіда і українського народу, громадян України. Основним джерелом базових знань, переконань і віри є Книга Буття українців „Січеслов” у динаміці сьогодення і з орієнтацією на свідоме формування  характеру як системи особистісних установок.