Ко Святому Причащению

Центр и средоточие нашей духовной жизни - Господь Иисус Христос, Бог, ставший человеком. Он призвал нас к Себе, в Свою Божественную жизнь. Мы откликаемся на этот призыв и просим Спасителя войти в нашу жизнь. Таинство, которое соединяет нас со Христом, называется Святое Причастие. То есть буквально, участие в Самом Христе, в его жизни.

Для того, чтобы подготовиться ко встрече с Господом, нужно очиститься от греха – постом, исповедью и подготовиться молитвами. Для этого в церковной традиции есть последование ко Святому Причащению. Текст этих молитв достаточно объёмный – 34 страницы молитвослова. Если читать вдумчиво, нужно затратить времени около часа. Но оно этого стоит.

Вот одна из молитв этого последования – молитва Святого Василия Великого:

«Ве́м, Го́споди, я́ко недосто́йне причаща́юся пречи́стаго Твоего́ Те́ла и честны́я Твоея́ Кро́ве, и пови́нен е́смь, и су́д себе́ я́м и пию́, не разсужда́я Те́ла и Кро́ве Тебе́ Христа́ и Бо́га моего́, но на щедро́ты Твоя́ дерза́я прихожду́ к Тебе́ ре́кшему: яды́й Мою́ пло́ть, и пия́й Мою́ кро́вь, во Мне́ пребыва́ет, и А́з в не́м. Умилосе́рдися у́бо, Го́споди, и не обличи́ мя́ гре́шнаго, но сотвори́ со мно́ю по ми́лости Твое́й; и да бу́дут ми́ свята́я сия́ во исцеле́ние, и очище́ние, и просвеще́ние, и сохране́ние, и спасе́ние, и во освяще́ние души́ и те́ла; во отгна́ние вся́каго мечта́ния, и лука́ваго дея́ния, и де́йства диа́вольскаго, мысленнe во удесе́х мои́х де́йствуемаго, в дерзнове́ние и любо́вь, я́же к Тебе́; во исправле́ние жития́ и утвержде́ние, в возраще́ние доброде́тели и соверше́нства; во исполне́ние за́поведей, в Ду́ха Свята́го обще́ние, в напу́тие живота́ ве́чнаго, во отве́т благоприя́тен на Стра́шнем суди́щи Твое́м: не в су́д или́ во осужде́ние».