Путін допустив кричущий стратегічний прорахунок, не запитавши згоди Китаю

На модерации Отложенный

Прецікава стаття Ambrose Evans-Pritchard з The Telegraph. Дуже рекомендую:

Амбруаз Еванс-Прічард

Путін допустив кричущий стратегічний прорахунок, не запитавши згоди Китаю

"Владімір Путін допустив кричущий стратегічний прорахунок, порвавши книгу правил міжнародних відносин і не запитавши згоди Китаю. Будь-яка надія на вербування Пекіна в якості союзника, який допоможе затамувати біль від санкцій Заходу приречена на провал – а разом з нею і шанси Кремля на безболісну перемогу і на перемогу взагалі.

Господін Путін у своїй переможній промові щодо анексії Криму поспішив подякувати китайському політбюро за нібито надану підтримку. Міністр закордонних справ Сєрґєй Лавров, з притаманною йому еластичністю повідомив про "співпадаючі оцінки Росії і Китаю ситуації на Україні".

Це, звичайно ж, відчайдушна брехня. Китай не обстав за Росією під час голосування по Криму в Раді Безпеки ООН, як це було у випадку з Сирією. Він демонстративно утримався. Його міністерство закордонних справ заявило, що "Китай завжди дотримується принципів невтручання у внутрішні справи будь-якої держави і поважає незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України".

Ми не знаємо точно, що сказав Сі Цзіньпін під час зустрічі з президентом Обамою в Гаазі, але те, що він сказав, не має нічого спільного з божевільними оцінками Кремля. Заступник радника з національної безпеки США Бен Родс захоплений ходом цих переговорів, і після них стверджував, що Росія більш не може покладатися на "традиційного союзника".

Якщо це так, то господіна Путіна обдурили. Йому не вдасться уникнути фінансової удавки американської фінансової петлі – і в разі якщо він пошле солдат в Східну Україну, і в разі якщо він просто обмежиться роздуванням там хаосу, за допомогою російських агентів-провокаторів.



Немає в нього надій і на те, що вдасться змішати всі карти Заходу, створивши з Китаєм Євразійський блок – лігу авторитарних режимів, яка буде контролювати гігантські запаси природних ресурсів. Подібний результат – обсесія "шпенглеріанців", ненависників Заходу, що ненавидять самі себе, впевнених в тому, що з Америкою покінчено, і що долар буде замінений на євразійський золотий дукат.

Реальність полягає в тому, що Китай постійно і невпинно руйнує монополію Росії на контроль над газовими запасами Середньої Азії. Туркменський газ завжди йшов на північ, і Туркменістан був заручником цінової політики Газпрому. Тепер він йде на схід. Президент Сі особисто з'явився у вересні 2013 на відкриття 1800-км газопроводу в Китай з родовища Галкініш, другого за обсягами у світі (26 трильйонів кубометрів)По газопроводу буде поставлятися до 62 мільярдів кубометрів газу в рік. Це – половина того, що Газпром поставляє Європі. Те ж саме відбувається в Казахстані, де китайські компанії встановили контроль над більшою частиною енергетичної індустрії. Те, що відбувається їдко описано в серії дипломатичних телеграм з Середньої Азії, опублікованих Wikileaks. Британський дипломат в 2010 повідомляє, що росіяни "з болем" спостерігають за тим, як їх енергетичне домінування в Середній Азії випаровується.".