Що очікувати українцям до 2050 року?

На модерации Отложенный

Це намагалися з’ясувати науковці Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи

Елла ЛІБАНОВА, 
директор Інституту, 
Ірина КУРИЛО, 
завідувач відділу проблем 
якості демографічних процесів

Демографічна ситуація та її зміни акумулюють вплив широкого кола соціальних, економічних, суспільно-політичних, екологічних чинників — як скороминущих, так і довгострокових, тих, які пов’язані зі специфікою суспільно-історичного розвитку країни, та тих, що викликані соціальними зрушеннями, які вона переживає нині. Соціально-демографічна динаміка в Україні періоду її незалежності формувалася спочатку в умовах глибокої трансформаційної економічної кризи, потім — вельми нетривалої посткризової стабілізації, яка була перервана погіршенням економічної ситуації в країні під впливом світової фінансової кризи. Загалом в Україні протягом усього цього періоду зберігався доволі високий ступінь соціально-економічної нерівності, включаючи гендерну і територіальну. Поширеними лишалися значні масштаби соціального відторгнення, поляризації та маргіналізації населення, відбувалося погіршення якості освіти, загострилися проблеми доступу різних верств населення до якісної охорони здоров’я тощо.

                                            Свіже повітря корисне усім. Фото Володимира ЗАЇКИ

З 2002 року народжуваність підвищилась

До рубежу минулого й нинішнього сторіч Україна підійшла у стані гострої демографічної кризи: у 2000–2001 рр. країна характеризувалася найнижчим у Європі рівнем народжуваності та однією із найнижчих тривалістю життя (із супутнім рекордним розривом за цим показником «на користь» жінок), найвищою у світі інтенсивністю природного скорочення кількості населення, що поєднувався з від’ємним сальдо міграції, прискореними темпами скорочення чисельності населення.

З початку нового століття в Україні з’явилися перші обнадійливі тенденції щодо соціально-економічного становища в країні, а відтак і деякі ознаки стабілізації демографічної ситуації: припинилось обвальне падіння народжуваності і з 2002 р. розпочалося її підвищення, намітилося збільшення рівня шлюбності населення і зниження загальних показників розлучуваності, стала поступово зменшуватися інтенсивність депопуляції, а з 2005 р. негативне сальдо міграційного руху населення (яке утримувалося в країні 10 попередніх років) змінилося незначним міграційним приростом. Однак і протягом першого десятиліття нового сторіччя в Україні переважали стагнаційні тенденції смертності і тривалості життя, які лише останніми роками поступилися місцем позитивним змінам у цій царині, не було істотних зрушень за низкою показників здоров’я населення, зберігався високий рівень природного зменшення чисельності населення, значні масштаби тимчасової трудової еміграції (яка часто переходить у стаціонарну), тривало скорочення загальної чисельності населення країни.

Тепер Україна посідає сьоме місце серед європейських країн за чисельністю населення. Протягом 2000–2010 рр. чисельність населення в Україні скоротилася більш ніж на 3 млн осіб.

Провідним чинником значних демографічних втрат виступила депопуляція: скорочення чисельності населення за підсумками його природного руху становило у цей період майже 3,4 млн осіб. Результати ж зовнішньої міграції лише в останнє п’ятиріччя не збільшували ці втрати.

Якщо в 1990-ті роки наростання депопуляційних тенденцій в Україні відбувалося на тлі неухильного падіння народжуваності й помітного підвищення рівня смертності, то з початком нового століття інтенсивність природного зменшення чисельності стала потроху знижуватися, переважно під впливом динаміки народжуваності. Звертає на себе увагу те, що незначне зниження рівня народжуваності вже у 2010 році, яке відбулося навіть на тлі певного скорочення смертності, привело цього року до деякого підвищення коефіцієнта природного зменшення чисельності населення, що нині в Україні приблизно відповідає тому рівню, який було зафіксовано у 1993–1994 рр.

Інтенсивність депопуляції у сільській місцевості країни стабільно вища, що пов’язано з підвищеним рівнем старіння сільського населення, який особливо міцно утримує своєрідне «замкнуте коло» — депопуляція зумовлює старіння, а старіння посилює депопуляцію. Загалом високий рівень старіння населення України і неминуче прискорення процесу старіння в найближчі десятиліття зумовлюють ситуацію, за якої природне зменшення населення в доступній для огляду перспективі зберігатиметься навіть за умови підвищення народжуваності й зниження смертності населення. Так, згідно з середнім варіантом національного демографічного прогнозу Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України, чисельність населення країни до кінця 2025 р. становитиме 43,5 млн осіб, а до кінця 2050 р. — 39 млн, при цьому депопуляційні втрати у 2025 р. наблизяться до 217 тисяч, а у 2050-му становитимуть понад 242 тис. осіб.

Нині Україна за часткою населення віком понад 60 років входить у тридцятку найстаріших держав, посідаючи 25–26 місце (яке вона поділяє з Норвегією) у рейтингу країн світу за цим показником, а за таким індикатором старіння населення, як частка осіб віком 65 і старших, наша країна перебуває на рівні з Литвою, Угорщиною, Словенією і трохи відстає від середнього показника за сукупністю країн Євросоюзу та істотно — від таких країн-світових лідерів за рівнем старіння, як Італія, Німеччина чи Японія. А ось показник довголіття (частка осіб віком 80 років і старших у складі літнього населення) в Україні нині у середньому на 5–6 відсоткових пункти нижчий, ніж у таких країнах Європи, як Швеція, Франція, Іспанія. Подібні відмінності щодо місця нашої країни у світовому рейтингу за різними показниками старіння зумовлюються її істотним відставанням від розвинених європейських держав за середньою тривалістю життя, невисокими показниками дожиття до старшого, найбільш поважного віку в Україні.

Формування рівня та динаміки старіння в Україні характеризується низкою особливостей. Так, на показники старіння у нашій країні традиційно накладають відбиток «демографічні хвилі», які зумовлюють істотні коливання чисельності вікових контингентів, що перетинають позначку першого порога старості (60 років) або ж 65-річчя. Тому за збереження загальної тенденції прогресуючого старіння населення в Україні за другу половину ХХ сторіччя в окремі періоди частки населення, старшого 60 (65) років, тимчасово знижувалися, що було пов’язано із вступом до спільноти літніх осіб менш численних поколінь (наприклад тих, які пережили воєнне лихоліття). Слід зазначити, що вплив демографічної хвилі невдовзі (в міру того, як поріг старості перетнуть численні покоління народжених вже наприкінці першої — на початку другої половини XX сторіччя), зумовлюватиме посилення старіння населення. Нині більшість літніх людей у нас представлена «молодими старими» (віком від 60 до 74 років) — вони становлять понад 70% всіх осіб, старших за 60 років. Та у перспективі слід очікувати підвищення частки старших вікових груп у складі самого літнього населення.

Україну очікує поглиблення процесу старіння населення на середньо- і довгострокову перспективу — саме поточне сторіччя буде періодом триваючого старіння її населення. Як показують розрахунки, виконані за оновленою версією комплексного демографічного прогнозу України на період до 2050 р., найвищі темпи зростання частки літніх контингентів населення очікуються в 2015–2020 та у першій половині 2040-х років, а найвищі рівні старіння будуть досягнуті у 2050-х роках.

Сільське населення живе довше

Для України характерні істотні відмінності рівня старіння населення за статтю та залежно від типу поселення. Значно вищим рівнем старіння вирізняється сільське населення, віковий склад якого «знесилений» масовою міграцією молоді й осіб середнього віку в міста. Найстарішим демографічним контингентом в країні є сільські жінки.

В Україні спостерігається також істотна регіональна варіація рівнів старіння населення. До «старіших» областей країни належать північні та північно-східні, до відносно «молодих» — західні регіони, столиця та окремі південні.

Найвищим рівнем старіння вирізняється населення Чернігівської області, де показник середнього віку станом на початок 2011 р. дорівнював 42,8 року, а найнижчим? Закарпатська область, середній вік населення якої становить 36,4 року. На тлі вагомого природного зменшення кількості населення, що зберігається в більшості областей (за винятком п’яти регіонів країни) в останні роки, найвища інтенсивність депопуляції утримується саме в областях із найстарішим населенням (Донецькій, Луганській, Сумській, Чернігівській). 

    Протягом уже кількох десятиліть (і перше десятиліття нового сторіччя не стало, на жаль, винятком) фундаментальною особливістю демографічної ситуації в Україні залишається кризовий стан здоров’я і життєздатності населення. Високий рівень захворюваності дорослих і дітей, значні масштаби передчасної смертності, перевищення більш ніж утричі смертності чоловіків працездатного віку над жіночою смертністю, підвищений (на тлі розвинених європейських країн) показник смертності немовлят залишаються найважливішими ознаками несприятливої медико-демографічної ситуації в Україні. Вже за останнє десятиліття в країні збільшилась поширеність хвороб системи кровообігу, органів травлення, хвороб кістково-м’язової системи та сполучної тканини, існує підвищення рівня дитячої інвалідності, зберігається складна епідемічна ситуація з туберкульозу і особливо ВІЛ/СНІДу.

Знаковими рисами сучасного режиму смертності населення України можна вважати чоловічу надсмертність, певне перевищення рівня смертності у сільській місцевості над міським, локалізацію основних втрат від передчасної смертності (а одночасно і резервів її зниження) у працездатному віці; збереження рис «консервативної» структури причин смерті, в якій висока смертність від хронічних неінфекційних захворювань поєднується зі значним рівнем смертності від інфекційних хвороб (туберкульоз, СНІД тощо) та зовнішніх причин смерті (нещасні випадки, отруєння, травми); переважання в структурі передчасної смертності причин, пов’язаних зі способом життя, наявність вагомої частки смертей, яким можна запобігти, а отже — і значних резервів скорочення необоротних демографічних втрат.

Слід зазначити, що саме в останні роки у динаміці тривалості життя в Україні, після істотного зниження в 1990-х і тривалого періоду стагнації вже у 2000-х, існують відчутні позитивні зрушення, зумовлені позитивною динамікою смертності майже від усіх класів причин смерті.

Привертають увагу насамперед стрімкі темпи зниження чоловічої передчасної смертності в останні два роки і, як наслідок, — вагомий приріст тривалості життя чоловіків. Як показують розрахунки, найбільший внесок у це подовження тривалості життя чоловіків належить скороченню останніми роками їхньої смертності від зовнішніх причин (нещасних випадків, отруєнь і травм), а також хвороб системи кровообігу, у жінок насамперед смертності від захворювань системи кровообігу.

Серед інших позитивних тенденцій, які виявляються у медико-демографічній сфері, слід назвати поліпшення ситуації щодо репродуктивного здоров’я населення України та чинників, які його визначають. Так, в країні стабільно знижується частота абортів, зменшуються показники захворюваності на інфекційні недуги, що передаються статевим шляхом, скорочується частка ускладнених пологів у загальному їх числі, виявляє тенденцію до зниження рівень перинатальної смертності тощо. Однак навіть з урахуванням вищезгаданих обнадійливих тенденцій Україна ще входить до групи держав — «сумнівних лідерів» серед європейських країн за рівнем абортів та розповсюдженням інфекцій, що передаються статевим шляхом.

І до кінця першого десятиліття нового століття наша країна підійшла з рівнем тривалості життя, який на 15 років нижчий, ніж у Японії, на 14,5 року нижчий, ніж у Швейцарії, на 14 — ніж в Італії. Надто високим залишається розрив у тривалості життя жінок і чоловіків (10 років), причому останні в п’ять разів частіше гинуть від нещасних випадків, а алкоголізм досі породжує вдвічі більше смертей, ніж 20 років тому. В кінцевому підсумку відставання України за показником середньої очікуваної тривалості життя від усіх розвинених держав світу за весь період незалежності країни зросло, при цьому, за даними ВООЗ, скорочення середньої тривалості життя чоловіків в Україні виявилося найвищим у Європі.

З початку першого десятиліття ХХІ століття в Україні після тривалого періоду падіння народжуваності почалася її посткризова компенсація.

Спочатку вищими темпами народжуваність зростала у міських поселеннях, переважно в економічно розвинених і урбанізованих регіонах країни, які мали найнижчі рівні народжуваності на рубежі 1990 і 2000-х рр., і водночас найбільшою мірою відчули на собі плоди економічного зростання 2000–2008 років. Підвищенню народжуваності до останнього часу сприяла також «демографічна хвиля» — вступ у найактивніший дітородний вік численних поколінь жінок, народжених у середині 1980-х років.

Серед чинників підвищення дітородної активності населення в останнє п’ятиліття слід виокремити пронаталістські заходи державної політики, зокрема запровадження вагомої одноразової допомоги при народженні дитини, яка була введена у 2005 р., надалі підвищена (й диференційована за черговістю народження дитини) у 2008-му та особливо відчутно зросла вже останніми роками.

«Реакція» певної частини населення на значне підвищення розміру одноразової допомоги при народженні дитини відбилася у зрушеннях в традиційному «календарі народжень» і реалізації частини запланованих на пізніший термін народжень у 2006—2009 рр. Проте не варто розраховувати на тривалу стабільну результативність цього заходу демографічної політики, оскільки, як показує міжнародний досвід, одноразові (або інші короткочасні) грошові допомоги викликають кон’юнктурну реакцію, а зумовлений ними ефект, як правило, не тривалий.

Ми ще маємо низький рівень заробітної плати

Те, що допомога діє за принципом «доза—ефект», побічно продемонструвала і новітня динаміка народжуваності в нашій країні, де, за підсумками 2010 р., кількість народжень порівняно з попереднім роком вже трохи зменшилася, а в 2011-му тенденція до стабілізації рівня народжуваності тривала. Крім того, подібні заходи матеріального стимулювання не в змозі компенсувати низький рівень заробітної плати як основного джерела відтворення населення в Україні, до того ж зазначені допомоги мають певний вплив на вже сформовані репродуктивні установки, проте ніяк не впливають на становлення бажаної моделі репродуктивної поведінки. Слід зазначити також, що вагомим чинником порівняно низької народжуваності у нашій країні є не тільки (і, може, навіть не стільки) низький рівень життя, скільки значний розрив між фактичним його рівнем і сформованими життєвими стандартами.

Перше десятиріччя нового століття ознаменувалось в Україні й характерними змінами структурних характеристик народжуваності. Головною особливістю формування нової моделі народжуваності стало «старіння» материнства, яке виявилося у випереджальному зростанні народжуваності у жінок, старших 25–30 років, і підвищенні середнього віку матері при народженні дитини. Зміни вікового профілю народжуваності в останнє десятиліття відбулися як у міських поселеннях, так і в сільській місцевості.

Однак підвищення дітородної активності городянок, старших від 25 років, було інтенсивнішим, ніж сільських жительок. Трансформація вікової моделі народжуваності у бік «старіння», з одного боку, може негативно вплинути на рівень народжуваності у зв’язку зі скороченням періоду активного дітонародження, проте з іншого — вона цілком відповідає загальноєвропейським тенденціям і покликана сприяти формуванню в Україні моделі більш усвідомленого та відповідального материнства і батьківства.

У процесі компенсаційного підвищення народжуваності в Україні у цьому десятилітті почала поліпшуватися її вкрай деформована в 1990-ті рр. структура за черговістю народжень. У підсумку в загальному прирості числа народжень за 2002–2009 рр. найвагомішим був «внесок» дітей другої черговості народження.

Однією з істотних ознак моделі народжуваності, яка формується в умовах плюралізації форм шлюбно-сімейних відносин, є збільшення частки дітей, народжених матерями, які не перебувають у зареєстрованому шлюбі. Особливо високі темпи зростання частки позашлюбних народжень в Україні спостерігалися в 1990-ті рр. З початку першого десятиліття нового століття це зростання помітно сповільнилось, однак тривало. Нині в Україні кожна п’ята дитина народжується поза зареєстрованим шлюбом, причому це соціально-демографічне явище характерне як для міського, так і для сільського населення. При цьому відбувається поступове зменшення частки позашлюбних народжень, яка припадає на молодих матерів, і її збільшення — у матерів віком 30 років і старших, що свідчить про зростання питомої ваги «бажаного» позашлюбного материнства, і зменшення — вимушеного.

Досліджуване десятиліття в новітній демографічній історії України позначилося також скороченням масштабів міграційних втрат з наступним переходом до позитивного сальдо міграції, причому останнім часом ця тенденція трохи посилилася, хоч масштаби міграційного приросту і залишаються занадто малими, щоб істотно вплинути на динаміку загальної чисельності населення країни.

Слід зазначити, що навіть при позитивному міграційному балансі країна і нині втрачає в якості людського потенціалу, оскільки контингенти емігрантів представлені переважно особами молодого та середнього працездатного віку з високим освітнім рівнем.

Загалом соціально-демографічна ситуація в Україні й по закінченні першого десятиліття нового сторіччя лишається складною і неоднозначною. Хоч «піки» кризових виявів у відтворенні населення (що припали на рубіж тисячоліть) пройдено, значення основних демографічних показників і у новому сторіччі свідчать про несприятливість соціально-демографічного стану нашої країни (особливо на тлі розвинених європейських країн) і, безумовно, потребують концентрації зусиль та ресурсів для досягнення прогресивних якісних зрушень у відтворенні населення.

 

 

 

Это пытались выяснить ученые Института демографии и социальных исследований имени М.В. Птухи


Элла Либанова,

директор Института,
Ирина Курило,
заведующий отделом проблем
качества демографических процессов


Демографическая ситуация и ее изменения аккумулируют влияние широкого круга социальных, экономических, общественно-политических, экологических факторов - сиюминутных, так и долгосрочных, тех, которые связаны со спецификой общественно-исторического развития страны, и тех, которые вызваны социальными сдвигами, она переживает. Социально-демографическая динамика в Украине в период ее независимости формировалась изначально в условиях глубокого трансформационного экономического кризиса, потом - весьма непродолжительной посткризисной стабилизации, которая была прервана ухудшением экономической ситуации в стране под влиянием мирового финансового кризиса. Всего в Украине в течение всего этого периода сохранялся довольно высокая степень социально-экономического неравенства, включая гендерную и территориальную. Распространенными оставались значительные масштабы социального отторжения, поляризации и маргинализации населения, происходило ухудшение качества образования, обострились проблемы доступа различных слоев населения к качественной охраны здоровья и т.д..

Свежий воздух полезен всем. Фото Владимир Заика


С 2002 года рождаемость повысилась

К рубежу прошлого и нынешнего столетий Украина подошла в состоянии острого демографического кризиса: в 2000-2001 гг страна характеризовалась низким в Европе уровнем рождаемости и одной из самых низких продолжительности жизни (с сопутствующим рекордным разрывом по этому показателю «в пользу» женщин), самой высокой в мире интенсивностью естественного сокращения численности населения, что сочетался с отрицательным сальдо миграции, ускоренными темпами сокращения численности населения.
С начала нового века в Украине появились первые обнадеживающие тенденции социально-экономического положения в стране, а следовательно и некоторые признаки стабилизации демографической ситуации: прекратилось обвальное падение рождаемости и с 2002 г. началось ее повышение, наметилось увеличение уровня брачности населения и снижение общих показателей разводимости, стала постепенно уменьшаться интенсивность депопуляции, а с 2005 г. отрицательное сальдо миграционного движения населения (которое содержалось в стране 10 предыдущих лет) изменилось незначительно миграционным приростом. Однако и в течение первого десятилетия нового века в Украине преобладали стагнационные тенденции смертности и продолжительности жизни, лишь в последние годы уступили место позитивным изменениям в этой сфере, не было существенных сдвигов по ряду показателей здоровья населения, сохранялся высокий уровень естественного сокращения численности населения, значительные масштабы временной трудовой эмиграции (которая часто переходит в стационарную), продолжалось сокращение общей численности населения страны.

Теперь Украина занимает седьмое место среди европейских стран по численности населения. В течение 2000-2010 гг численность населения Украины сократилась более чем на 3 млн человек.
Ведущим фактором значительных демографических потерь выступила депопуляция: сокращение численности населения по итогам его естественного движения составило в этот период почти 3,4 млн человек. Результаты же внешней миграции только в последнее пятилетие не увеличивали эти потери.
Если в 1990-е годы нарастания депопуляционных тенденций в Украине происходило на фоне неуклонного падения рождаемости и заметного повышения уровня смертности, то с началом нового века интенсивность естественного сокращения численности стала понемногу снижаться, преимущественно под влиянием динамики рождаемости. Обращает на себя внимание, что незначительное снижение уровня рождаемости уже в 2010 году, которое произошло даже на фоне некоторого сокращения смертности, привело в этом году к некоторому повышению коэффициента естественного уменьшения численности населения, что сейчас в Украине примерно соответствует тому уровню, который был зафиксирован в 1993-1994 гг
Интенсивность депопуляции в сельской местности страны стабильно выше, что связано с повышенным уровнем старения сельского населения, особенно прочно удерживает своеобразное «замкнутый круг» - депопуляция предопределяет старение, а старение усиливает депопуляции. Всего высокий уровень старения населения Украины и неизбежно ускорение процесса старения в ближайшие десятилетия обусловливают ситуацию, при которой естественная убыль населения в обозримой перспективе сохранится даже при условии повышения рождаемости и снижения смертности населения. Так, согласно среднему варианту национального демографического прогноза Института демографии и социальных исследований им. М.В. Птухи НАН Украины, численность населения страны до конца 2025 г. составит 43500000 человек, а к концу 2050 г. - 39 млн, при этом депопуляционные потери в 2025 г. приблизятся до 217 тысяч, а в 2050-м составят более 242 тыс. человек.

Сейчас Украина по доле населения старше 60 лет входит в тридцатку самых старых государств, занимая 25-26 место (которое она делит с Норвегией) в рейтинге стран мира по этому показателю, а по таким индикатором старения населения, как доля лиц в возрасте 65 и старше, наша страна находится на уровне с Литвой, Венгрией, Словенией и немного отстает от среднего показателя по совокупности стран Евросоюза и существенно - от таких стран-мировых лидеров по уровню старения, как Италия, Германия или Япония. А вот показатель долголетия (доля лиц в возрасте 80 лет и старше в составе пожилого населения) в Украине сейчас в среднем на 5-6 процентных пункта ниже, чем в таких странах Европы, как Швеция, Франция, Испания. Подобные различия относительно места нашей страны в мировом рейтинге по различным показателям старения обусловлены ее существенным отставанием от развитых европейских государств по средней продолжительности жизни, невысокими показателями дожития до старшего, наиболее почтенного возраста в Украине.

Формирование уровня и динамики старения в Украине характеризуется рядом особенностей. Так, на показатели старения в нашей стране традиционно накладывают отпечаток «демографические волны», которые обусловливают существенные колебания численности возрастных контингентов, которые пересекают отметку первого порога старости (60 лет) или 65-летие. Поэтому при сохранении общей тенденции прогрессирующего старения населения в Украине за вторую половину ХХ века в отдельные периоды доли населения старше 60 (65) лет, временно снижались, что было связано с вступлением в сообщество пожилых менее многочисленных поколений (например тех, которые пережили военное лихолетье). Следует отметить, что влияние демографической волны вскоре (по мере того, как порог старости пересекут многочисленные поколения родившихся уже конце первой - начале второй половины XX века), предопределять усиление старения населения. Сейчас большинство пожилых людей у ​​нас представлена ​​«молодыми стариками» (в возрасте от 60 до 74 лет) - они составляют более 70% всех лиц старше 60 лет. Но в перспективе следует ожидать повышения доли старших возрастных групп в составе самого пожилого населения.

Украина ожидает углубления процесса старения населения на средне-и долгосрочную перспективу - именно текущее столетие будет периодом продолжающегося старения ее населения. Как показывают расчеты, выполненные по обновленной версии комплексного демографического прогноза Украины на период до 2050 г., высокие темпы роста доли пожилых контингентов населения ожидаются в 2015-2020 и в первой половине 2040-х годов, а высокие уровни старения будут достигнуты в 2050-х годах.


Сельское население живет дольше

Для Украины характерны существенные различия уровня старения населения по полу и в зависимости от типа поселения. Значительно уровнем старения отличается сельское население, возрастной состав которого «обессиленный» массовой миграцией молодежи и лиц среднего возраста в города. Старейшим демографическим контингентом в стране есть сельские женщины.
В Украине наблюдается также существенное региональная вариация уровней старения населения. В «старых» областей страны относятся северные и северо-восточные, в отношении «молодых» - западные регионы, столица и отдельные южные.

Высоким уровнем старения отличается населения Черниговской области, где показатель среднего возраста по состоянию на начало 2011 г. равнялся 42,8 года, а самым низким? Закарпатская область, средний возраст населения которой составляет 36,4 года. На фоне весомого природного уменьшение количества населения, сохраняется в большинстве областей (за исключением пяти регионов страны) в последние годы, высокая интенсивность депопуляции содержится именно в областях с самым старым населением (Донецкой, Луганской, Сумской, Черниговской).


 
 
  На протяжении уже нескольких десятилетий (и первое десятилетие нового века не стало, увы, исключением) фундаментальной особенностью демографической ситуации в Украине остается кризисное состояние здоровья и жизнеспособности населения. Высокий уровень заболеваемости взрослых и детей, значительные масштабы преждевременной смертности, превышение более чем втрое смертности мужчин трудоспособного возраста над женской смертностью, повышенный (на фоне европейских стран) показатель младенческой смертности остаются важнейшими признаками неблагоприятного медико-демографической ситуации в Украине. Уже за последнее десятилетие в стране увеличилась распространенность болезней системы кровообращения, органов пищеварения, болезней костно-мышечной системы и соединительной ткани, существует повышение уровня детской инвалидности, сохраняется сложная эпидемическая ситуация по туберкулезу и особенно ВИЧ / СПИДа.

Знаковыми чертами современного режима смертности населения Украины можно считать мужскую сверхсмертность, определенное превышение уровня смертности в сельской местности над городским, локализацию основных потерь от преждевременной смертности (а одновременно и резервов ее снижения) в трудоспособном возрасте, сохранение черт «консервативной» структуры причин смерти, в которой высокая смертность от хронических неинфекционных заболеваний сочетается со значительным уровнем смертности от инфекционных болезней (туберкулез, СПИД и др.) и внешних причин (несчастные случаи, отравления, травмы) преобладание в структуре преждевременной смертности причин, связанных с образом жизни, наличие значительной доли смертей, которые можно предотвратить, а значит - и значительных резервов сокращения необратимых демографических потерь.
Следует отметить, что именно в последние годы в динамике продолжительности жизни в Украине, после существенного снижения в 1990-х и длительного периода стагнации уже в 2000-х, существуют ощутимые положительные сдвиги, обусловленные положительной динамикой смертности почти от всех классов причин смерти.

Привлекают внимание прежде стремительные темпы снижения мужской преждевременной смертности в последние два года и, как следствие, - весомый прирост продолжительности жизни мужчин. Как показывают расчеты, наибольший вклад в это увеличение продолжительности жизни мужчин принадлежит сокращению последние годы их смертности от внешних причин (несчастных случаев, отравлений и травм), а также болезней системы кровообращения, у женщин прежде смертности от заболеваний системы кровообращения.

Среди других положительных тенденций, которые проявляются в медико-демографической сфере, следует назвать улучшение ситуации относительно репродуктивного здоровья населения Украины и факторов, его определяющих.Так, в стране стабильно снижается частота абортов, уменьшаются показатели заболеваемости инфекционными болезнями, передающимися половым путем, сокращается доля осложненных родов в общем их числе, обнаруживает тенденцию к снижению уровня перинатальной смертности и т.д.. Однако даже с учетом вышеуказанных обнадеживающих тенденций Украина еще входит в группу государств - «сомнительных лидеров» среди европейских стран по уровню абортов и распространением инфекций, передающихся половым путем.

И к концу первого десятилетия нового века наша страна подошла с уровнем продолжительности жизни, на 15 лет ниже, чем в Японии, на 14,5 года ниже, чем в Швейцарии, на 14 - чем в Италии. Слишком высоким остается разрыв в продолжительности жизни женщин и мужчин (10 лет), причем последние в пять раз чаще погибают от несчастных случаев, а алкоголизм еще порождает вдвое больше смертей, чем 20 лет назад. В конечном итоге отставание Украины по показателю средней продолжительности жизни от всех развитых государств мира за весь период независимости страны выросло, при этом, по данным ВОЗ, сокращение средней продолжительности жизни мужчин в Украине оказалось самым высоким в Европе.
С начала первого десятилетия XXI века в Украине после длительного периода падения рождаемости началась ее посткризисная компенсация.

Сначала высокими темпами рождаемость росла в городах, преимущественно в экономически развитых и урбанизированных регионах страны, которые имели низкие уровни рождаемости на рубеже 1990 и 2000-х гг, и одновременно наибольшей степени ощутили на себе плоды экономического роста 2000-2008 годов. Повышению рождаемости до последнего времени способствовала также «демографическая волна» - вступление в активный детородный возраст многочисленных поколений женщин, родившихся в середине 1980-х годов.

Среди факторов повышения детородной активности населения в последнее пятилетие следует выделить пронаталистскую меры государственной политики, в частности внедрение весомой одноразовой помощи при рождении ребенка, которая была введена в 2005 г., в дальнейшем повышена (и дифференцированная по очередности рождения ребенка) в 2008-м и особенно ощутимо выросла уже в последние годы.
«Реакция» определенной части населения на значительное повышение размера единовременного пособия при рождении ребенка отразилась в сдвигах в традиционном «календаре рождений» и реализации части запланированных на более поздний срок рождений в 2006-2009 гг Однако не стоит рассчитывать на длительную стабильную результативность этого мероприятия демографической политики , поскольку, как показывает международный опыт, одноразовые (или другие кратковременные) денежные пособия вызывают конъюнктурную реакцию, а обусловлен ими эффект, как правило, не длительный. 
 
 
 
Мы еще имеем низкий уровень заработной платы

Точто помощь действует по принципу «доза-эффект», косвеннопродемонстрировала и новейшая динамика рождаемости в нашей странегдепо итогам 2010 г.число рождений по сравнению с предыдущим годом уже несколько уменьшиласьа в 2011-м тенденция к стабилизации уровня рождаемостипродолжалась. Кроме тогоподобные меры материального стимулирования не всостоянии компенсировать низкий уровень заработной платы как основного источника воспроизводства населения в Украинек тому же указанные пособияимеют определенное влияние на уже сформированные репродуктивные установки,однако никак не влияют на становление желаемой модели репродуктивного поведения. Следует отметить такжечто весомым фактором сравнительно низкойрождаемости в нашей стране есть не только (иможетдаже не столько) низкий уровень жизнисколько значительный разрыв между фактическим его уровнем и сложившимися жизненными стандартами.

 
 
Первое десятилетие нового века ознаменовалось в Украине и характерными изменениями структурных характеристик рождаемости. Главной особенностью формирования новой модели рождаемости стало «постарение» материнства, которое оказалось в опережающем росте рождаемости у женщин старше 25-30 лет, и повышении среднего возраста матери при рождении ребенка. Изменения возрастного профиля рождаемости в последнее десятилетие произошли как в городских поселениях, так и в сельской местности.

Однако повышение детородной активности горожанок, старше 25 лет, было интенсивным, чем сельских жительниц. Трансформация возрастной модели рождаемости в сторону «старения», с одной стороны, может негативно повлиять на уровень рождаемости в связи с сокращением периода активного деторождения, однако с другой - она ​​вполне соответствует общеевропейским тенденциям и призвано способствовать формированию в Украине модели более осознанного и ответственного материнства и отцовства.
В процессе компенсационного повышения рождаемости в Украине в этом десятилетии начала улучшаться ее крайне деформирована в 1990-е гг структура по очередности рождений. В итоге в общем приросте числа рождений за 2002-2009 гг весомым был «вклад» детей второй очередности рождения.

Одним из существенных признаков модели рождаемости, которая формируется в условиях плюрализации форм брачно-семейных отношений, является увеличение доли детей, рожденных матерями, которые не состоят в зарегистрированном браке. Особенно высокие темпы роста доли внебрачных рождений в Украине наблюдались в 1990-е гг С начала первого десятилетия нового века этот рост заметно замедлился, однако продолжалось. Сейчас в Украине каждый пятый ребенок рождается вне зарегистрированного брака, причем это социально-демографическое явление характерно как для городского, так и для сельского населения. При этом происходит постепенное уменьшение доли внебрачных рождений, которая приходится на молодых матерей, и ее увеличение - у матерей в возрасте 30 лет и старше, что свидетельствует о росте удельного веса «желаемого» внебрачного материнства, и уменьшение - вынужденного.
Исследуемое десятилетия в новейшей демографической истории Украины отразилось также сокращением масштабов миграционных потерь с последующим переходом к положительному сальдо миграции, причем в последнее время эта тенденция несколько усилилась, хотя масштабы миграционного прироста и остаются слишком маленькими, чтобы существенно повлиять на динамику общей численности населения страны.

Следует отметить, что даже при положительном миграционном балансе страна и сейчас теряет в качестве человеческого потенциала, поскольку контингенты эмигрантов представлены преимущественно лицами молодого и среднего трудоспособного возраста с высоким образовательным уровнем.

В целом социально-демографическая ситуация в Украине и по окончании первого десятилетия нового века остается сложной и неоднозначной. Хотя «пики» кризисных проявлений в воспроизводстве населения (которые пришлись на рубеж тысячелетий) пройдено, значения основных демографических показателей и в новом веке свидетельствуют о неблагоприятное социально-демографического положения страны (особенно на фоне европейских стран) и, безусловно, требуют концентрации усилий и ресурсов для достижения прогрессивных качественных сдвигов в воспроизводстве населения.


Природний рух населення у січні-лютому 2012 року

 

1. Абсолютні дані кількості народжених і померлих, природного приросту

 

 

Народжені, осіб

Померлі, осіб

Природний приріст, осіб

Кількість померлих у віці до 1 року, осіб

Україна

84247

118738

–34491

750

Автономна Республіка Крим

3976

4866

–890

27

області

 

 

 

 

Вінницька

3107

4445

–1338

30

Волинська

2568

2375

193

17

Дніпропетровська

6067

9040

–2973

56

Донецька

6956

12915

–5959

85

Житомирська

2457

3766

–1309

20

Закарпатська

3116

2640

476

22

Запорізька

2970

4771

–1801

24

Івано–Франківська

2739

2986

–247

27

Київська

3463

4855

–1392

25

Кіровоградська

1839

3103

–1264

17

Луганська

3494

6710

–3216

32

Львівська

4767

5585

–818

36

Миколаївська

2236

3208

–972

22

Одеська

4928

6090

–1162

54

Полтавська

2372

4297

–1925

23

Рівненська

2992

2529

463

26

Сумська

1852

3317

–1465

14

Тернопільська

1985

2620

–635

14

Харківська

4288

7156

–2868

38

Херсонська

2009

2869

–860

17

Хмельницька

2444

3577

–1133

27

Черкаська

2071

3637

–1566

18

Чернівецька

1918

2089

–171

13

Чернігівська

1631

3596

–1965

13

 

 

 

 

 

м.Київ

5280

4752

528

49

Севастополь (міськрада)

722

944

–222

4

 

2. Загальні коефіцієнти народжуваності і смертності, природного приросту

(на 1000 осіб наявного населення)

 

Загальні коефіцієнти

народжуваності

смертності

природного приросту

смертності дітей у віці до 1 року1

Україна

11,3

15,9

–4,6

8,9

Автономна Республіка Крим

12,3

15,1

–2,8

6,9

області

 

 

 

 

Вінницька

11,6

16,6

–5,0

10,0

Волинська

15,1

14,0

1,1

7,0

Дніпропетровська

11,1

16,6

–5,5

9,3

Донецька

9,6

17,9

–8,3

12,2

Житомирська

11,8

18,1

–6,3

7,9

Закарпатська

15,2

12,9

2,3

7,1

Запорізька

10,1

16,2

–6,1

7,9

Івано–Франківська

12,1

13,2

–1,1

9,8

Київська

12,3

17,2

–4,9

7,4

Кіровоградська

11,2

18,9

–7,7

9,6

Луганська

9,4

18,0

–8,6

9,0

Львівська

11,4

13,4

–2,0

7,5

Миколаївська

11,6

16,6

–5,0

10,1

Одеська

12,6

15,6

–3,0

11,1

Полтавська

9,8

17,8

–8,0

9,7

Рівненська

15,8

13,4

2,4

8,8

Сумська

9,8

17,6

–7,8

8,0

Тернопільська

11,2

14,8

–3,6

7,0

Харківська

9,5

15,9

–6,4

8,7

Херсонська

11,3

16,2

–4,9

8,4

Хмельницька

11,3

16,5

–5,2

11,2

Черкаська

9,9

17,4

–7,5

8,7

Чернівецька

12,9

14,1

–1,2

6,9

Чернігівська

9,2

20,2

–11,0

7,7

 

 

 

 

 

м.Київ

11,4

10,3

1,1

9,2

Севастополь (міськрада)

11,6

15,1

–3,5

5,7

1  На 1000 народжених живими.

 

 

Чисельність населення на 1 березня 2012 року та середня чисельність за січень-лютий 2012 року

 

1.Наявне населення

(осіб)

 

На 1 березня 2012 року

Середня чисельність за січень-лютий  2012 року

все населення

міське

сільське

все населення

міське

сільське

Україна

45603210

31364382

14238828

45618424

31372627

14245797

Автономна Республіка Крим

1962663

1231804

730859

1962835

1232006

730829

області

 

 

 

 

 

 

Вінницька

1632984

816007

816977

1633585

815896

817689

Волинська

1038943

539510

499433

1038770

539322

499448

Дніпропетровська

3317493

2769952

547541

3318896

2771052

547844

Донецька

4397363

3982198

415165

4400270

3984778

415492

Житомирська

1271855

740011

531844

1272527

740217

532310

Закарпатська

1251209

465484

785725

1250984

465378

785606

Запорізька

1789747

1378072

411675

1790707

1378700

412007

Івано–Франківська

1379992

597652

782340

1380060

597679

782381

Київська

1719943

1060068

659875

1719750

1059597

660153

Кіровоградська

1000936

622304

378632

1001678

622617

379061

Луганська

2269184

1968717

300467

2270930

1970166

300764

Львівська

2539921

1544022

995899

2540429

1544430

995999

Миколаївська

1177242

797590

379652

1177732

797851

379881

Одеська

2387615

1594452

793163

2387956

1594715

793241

Полтавська

1475366

904035

571331

1476281

904441

571840

Рівненська

1154561

552065

602496

1154409

552168

602241

Сумська

1150839

778489

372350

1151586

778849

372737

Тернопільська

1079795

475037

604758

1080113

474977

605136

Харківська

2738961

2194969

543992

2740571

2196108

544463

Херсонська

1082304

661808

420496

1082836

662121

420715

Хмельницька

1319148

728339

590809

1319660

728271

591389

Черкаська

1276020

717975

558045

1276662

718192

558470

Чернівецька

905167

383233

521934

905216

383137

522079

Чернігівська

1086650

686877

399773

1087580

687148

400432

 

 

 

 

 

 

 

м.Київ

2815951

2815951

x

2815105

2815105

x

Севастополь (міськрада)

381358

357761

23597

381296

357706

23590

 

2. Постійне населення

(осіб)

 

На 1 березня 2012 року

Середня чисельність за січень-лютий  2012 року

все населення

міське

сільське

все населення

міське

сільське

Україна

45422855

31108751

14314104

45438069

31116996

14321073

Автономна Республіка Крим

1953908

1216998

736910

1954080

1217200

736880

області

 

 

 

 

 

 

Вінницька

1625899

807001

818898

1626500

806890

819610

Волинська

1036215

533474

502741

1036042

533286

502756

Дніпропетровська

3314184

2763944

550240

3315587

2765044

550543

Донецька

4384478

3966287

418191

4387385

3968867

418518

Житомирська

1272624

737871

534753

1273296

738077

535219

Закарпатська

1248376

460338

788038

1248151

460232

787919

Запорізька

1788958

1374029

414929

1789918

1374657

415261

Івано–Франківська

1377266

591375

785891

1377334

591402

785932

Київська

1714164

1049018

665146

1713971

1048547

665424

Кіровоградська

994521

616225

378296

995263

616538

378725

Луганська

2264587

1962798

301789

2266333

1964247

302086

Львівська

2521551

1521065

1000486

2522059

1521473

1000586

Миколаївська

1176527

794654

381873

1177017

794915

382102

Одеська

2376555

1576191

800364

2376896

1576454

800442

Полтавська

1467528

892254

575274

1468443

892660

575783

Рівненська

1153501

546770

606731

1153349

546873

606476

Сумська

1148647

774034

374613

1149394

774394

375000

Тернопільська

1076544

470352

606192

1076862

470292

606570

Харківська

2723325

2175255

548070

2724935

2176394

548541

Херсонська

1080872

658525

422347

1081404

658838

422566

Хмельницька

1315985

722696

593289

1316497

722628

593869

Черкаська

1272391

712321

560070

1273033

712538

560495

Чернівецька

902102

378257

523845

902151

378161

523990

Чернігівська

1078108

676643

401465

1079038

676914

402124

 

 

 

 

 

 

 

м.Київ

2774644

2774644

x

2773798

2773798

x

Севастополь (міськрада)

379395

355732

23663

379333

355677

23656

 

 

Населення

(на 1 січня)

 

Кількість наявного населення

Кількість постійного населення

всього, тис.осіб

у тому числі

всього, тис.осіб

у тому числі

міське

сільське

чоловіки

жінки

1990

51838,5

34869,2

16969,3

51556,5

23826,2

27730,3

1991

51944,4

35085,2

16859,2

51623,5

23886,5

27737,0

1992

52056,6

35296,9

16759,7

51708,2

23949,4

27758,8

1993

52244,1

35471,0

16773,1

51870,4

24046,3

27824,1

1994

52114,4

35400,7

16713,7

51715,4

23981,1

27734,3

1995

51728,4

35118,8

16609,6

51300,4

23792,3

27508,1

1996

51297,1

34767,9

16529,2

50874,1

23591,6

27282,5

1997

50818,4

34387,5

16430,9

50400,0

23366,2

27033,8

1998

50370,8

34048,2

16322,6

49973,5

23163,5

26810,0

1999

49918,1

33702,1

16216,0

49544,8

22963,4

26581,4

2000

49429,8

33338,6

16091,2

49115,0

22754,7

26360,3

2001

48923,2

32951,7

 15971,5

48663,6

22530,4

26133,2

2002*

48457,1

32574,4

15882,7

48240,9

22316,3

   25924,6

2003

48003,5

32328,4

15675,1

47823,1

22112,5

25710,6

2004

47622,4

32146,4

15476,0

47442,1

21926,8

25515,3

2005

47280,8

32009,3

15271,5

47100,5

21754,0

25346,5

2006

46929,5

31877,7

15051,8

46749,2

21574,7

25174,5

2007

46646,0

31777,4

14868,6

46465,7

21434,7

25031,0

2008

46372,7

31668,8

14703,9

46192,3

21297,7

24894,6

2009

46143,7

31587,2

14556,5

45963,4

21185,0

24778,4

2010

45962,9

31524,8

14438,1

45782,6

21107,1

24675,5

2011

45778,5

31441,6

14336,9

45598,2

21032,6

24565,6

*  За даними Всеукраїнського перепису населення станом на 5 грудня 2001 року.

 

(на 1 січня )

 

Територія,

тис.км2

Щільність наявного населення, осіб на

1 км2

Райони

Міста

З них міста спеціального статусу,  республіканського, обласного значення**

Райони у містах

Селища міського типу

Сільські ради

Сільські населені пункти

1990

603,5

86

479

436

145

120

927

8996

28804

1991

603,5

86

481

436

149

120

925

9211

28845

1992

603,5

86

485

437

153

120

923

9531

28828

1993

603,5

87

486

441

158

120

915

9796

28858

1994

603,5

86

489

445

164

120

911

9982

28863

1995

603,5

86

489

445

165

120

909

10097

28864

1996

603,5

85

490

446

167

121

907

10196

28838

1997

603,5

84

490

447

167

121

904

10210

28834

1998

603,5

83

490

448

168

121

896

10222

28794

1999

603,5

83

490

448

169

121

897

10233

28775

2000

603,5

82

490

448

170

121

894

10253

28739

2001

603,5

81

490

451

173

122

893

10263

28651

2002* 

603,5

80

490

454

174

118

889

10272

28619

2003

603,5

80

490

453

176

118

887

10275

28612

2004

603,5

79

490

455

178

118

886

10279

28597

2005

603,5

78

490

456

178

118

886

10281

28585

2006

603,5

78

490

457

178

118

885

10281

28562

2007

603,5

77

490

458

179

118

886

10279

28540

2008

603,5

77

490

458

179

118

886

10279

28504

2009

603,5

76

490

459

179

118

886

10278

28490

2010

603,5

76

490

459

179

118

885

10278

28471

2011

603,5

76

490

459

180

118

885

10278

28457

*    За даними Всеукраїнського перепису населення станом на 5 грудня 2001 року.

**До міст спеціального статусу відносяться міста  – Київ та Севастополь; республіканського значення – міста, безпосередньо підпорядковані органам державної влади Автономної Республіки Крим; обласного – міста, безпосередньо підпорядковані органам державної  влади областей.

 

 (на 1 січня)

 

Розподіл постійного населення за віком

Всього населення, тис.осіб

0-14 років

15-24 роки

25-44 роки

45-64 роки

65 і понад років

1990

 51556,5

 11084,2

 6935,2

 14513,2

12849,3

           6174,6

1991

51623,5

11029,5

7002,9

14764,5

12497,5

6329,1

1992

51708,2

10951,4

7055,0

14879,3

12314,3

6508,2

1993

51870,4

10915,4

7118,7

15006,7

12139,3

6690,3

1994

51715,4

10767,7

7146,1

14973,0

11965,3

6863,3

1995

51300,4

10528,7

7159,6

14727,0

11924,0

6961,1

1996

50874,1

10246,0

7164,4

14578,3

11826,4

7059,0

1997

50400,0

9952,4

7131,7

14435,2

11827,9

7052,8

1998

49973,5

9624,5

7117,9

14325,9

11878,6

7026,6

1999

49544,8

9206,0

7202,0

14226,8

12008,4

6901,6

2000

49115,0

8781,0

7275,9

14092,2

12147,0

6818,9

2001

48663,6

8373,3

7325,5

13992,0

12128,8

6844,0

  2002*

 48240,9

   7949,9

  7381,2

 13851,5

 12079,7

           6978,6

2003

47823,1

7569,5

7457,8

13726,8

11875,5

7193,5

2004

47442,1

7246,3

7478,6

13590,9

11757,0

7369,3

2005

47100,5

6989,8

7455,7

13460,6

11687,2

7507,2

2006

46749,2

6764,7

7366,7

13342,8

11707,8

7567,2

2007

46465,7

6606,4

7266,8

13249,5

11739,9

7603,1

2008

46192,3

6501,1

7103,1

13206,6

11874,8

7506,7

2009

45963,4

6476,2

6829,9

13255,5

12084,4

7317,4

2010

45782,6

6483,6

6541,1

13351,0

12238,0

7168,9

2011

45598,2

6496,0

6252,4

13466,0

12418,6

6965,2

*  За даними Всеукраїнського перепису населення станом на 5 грудня 2001 року.

 

 

 

Кількість народжених,

тис. осіб

Частка дітей народжених жінками, які не перебували  у зареєстрованому шлюбі, %

Кількість померлих,

тис. осіб

Природний приріст населення,

тис. осіб

Міграцйний приріст населення,

 тис.осіб

Кількість зареєстрованих шлюбів,

 тис.

Кількість зареєстрованих розлучень,

тис.

1990

657,2

11,2

629,6

27,6

78,3

482,8

192,8

1991

630,8

11,9

669,9

-39,1

151,3

493,1

200,8

1992

596,8

12,1

697,1

-100,3

287,8

394,1

222,6

1993

557,5

13,0

741,7

-184,2

54,5

427,9

219,0

1994

521,5

12,8

764,6

-243,1

-142,9

399,2

207,6

1995

492,9

13,2

792,6

-299,7

-131,6

431,7

198,3

1996

467,2

13,6

776,7

-309,5

-169,2

307,5

193,0

1997

442,6

15,2

754,2

-311,6

-136,0

345,0

188,2

1998

419,2

16,2

719,9

-300,7

-152,0

310,5

179,7

1999

389,2

17,4

739,2

-350,0

-138,3

344,9

175,8

2000

385,1

17,3

758,1

-373,0

-133,6

274,5

197,3

2001

376,4

18,0

745,9

-369,5

-152,2

309,6

181,3

2002

390,7

19,0

754,9

-364,2

-33,8

317,2

183,5

2003

408,6

19,9

765,4

-356,8

-24,2

371,0

177,2

2004

427,3

20,4

761,3

-334,0

-7,6

278,2

173,2

2005

426,1

21,4

782,0

-355,9

4,6

332,1

183,5

2006

460,4

21,1

758,1

-297,7

14,2

355,0

179,1

2007

472,7

21,4

762,9

-290,2

16,8

416,4

178,4

2008

510,6

20,9

754,5

-243,9

14,9

322,0

166,8

2009

512,5

21,2

706,7

-194,2

13,4

318,2

145,4

2010

497,7

21,9

698,2

-200,5

16,1

305,9

126,1**

**Інформація наведена за даними органів державної реєстрації актів цивільного стану без урахування розірвань шлюбів, здійснених у судовому порядку (відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію актів цивільного стану” від 1 липня 2010р. № 2398-VI).

 

 

 

Розподіл померлих  дітей у віці до 1 року за статтю, осіб

обидві статі

хлопчики

дівчатка

1990

8525

4997

3528

1991

8831

5103

3728

1992

8429

4954

3475

1993

8431

5046

3385

1994

7683

4493

3190

1995

7314

4243

3071

1996

6779

3978

2801

1997

6282

3733

2549

1998

5423

3252

2171

1999

5065

3001

2064

2000

4606

2772

1834

2001

4283

2488

1795

2002

4023

2449

1574

2003

3882

2296

1586

2004

4024

2347

1677

2005

4259

2467

1792

2006

4433

2628

1805

2007

5188

3039

2149

2008

5049

2892

2157

2009

4801

2724

2077

2010

4564

2647

1917

 

 

(на 1000 наявного населення)

 

Кількість народжених

Кількість померлих

Природний приріст (скорочення)

Смертність дітей у віці до 1 року*

Кількість зареєстрованих шлюбів

Кількість зареєстрованих розлучень

1990

12,6

12,1

0,5

12,8

9,3

3,7

1991

12,1

12,9

-0,8

13,9

9,5

3,9

1992

11,4

13,4

-2,0

14,0

7,6

4,3

1993

10,7

14,2

-3,5

14,9

8,2

 4,2

1994

10,0

14,7

-4,7

14,5

7,7

4,0

1995

9,6

15,4

-5,8

14,7

8,4

3,8

1996

9,2

15,2

-6,0

14,3

6,0

3,8

1997

8,7

14,9

-6,2

14,0

6,8

3,7

1998

8,4

14,4

-6,0

12,8

6,2

3,6

1999

7,8

14,9

-7,1

12,8

6,9

3,5

2000

7,8

15,4

-7,6

11,9

5,6

4,0

2001

7,7

15,3

-7,6

11,3

6,4

3,7

2002

8,1

15,7

-7,6

10,3

6,6

3,8

2003

8,5

16,0

-7,5

9,6

7,8

3,7

2004

9,0

16,0

-7,0

9,5

5,9

3,6

2005

9,0

16,6

-7,6

10,0

7,1

3,9

2006

9,8

16,2

-6,4

9,8

7,6

3,8

2007

10,2

16,4

-6,2

11,0

9,0

3,8

2008

11,0

16,3

-5,3

10,0

7,0

3,6

2009

11,1

15,3

-4,2

9,4

6,9

3,2

2010

10,8

15,2

-4,4

9,1

6,7

2,7**

*   На 1000 народжених живими.

**Інформація наведена за даними органів державної реєстрації актів цивільного стану без урахування розірвань шлюбів, здійснених у судовому порядку (відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію актів цивільного стану” від 1 липня 2010р. № 2398-VI).

 

 

(число народжених на 1000 жінок відповідного віку)

 

Коефіцієнти народжуваності за віком матері

Сумарний коефіцієнт народжуваності**

15-49 років*

15-19 років*

20-24 роки

25-29 років

30-34 роки

35-39 років

40-44 роки

45-49 років*

1990

53,3

59,1

161,7

87,7

41,6

15,1

3,4

0,1

1,844

1991

51,2

60,3

156,9

82,4

37,9

13,9

3,1

0,1

1,773

1992

48,2

60,5

147,8

76,5

34,6

12,5

2,8

0,2

1,674

1993

44,6

58,4

135,5

72,2

32,0

11,7

2,4

0,2

1,563

1994

41,4

57,0

126,1

67,8

29,6

10,9

2,4

0,2

1,470

1995

38,9

55,1

119,1

65,7

27,5

9,9

2,1

0,1

1,397

1996

36,8

51,5

114,2

62,8

26,6

9,3

1,9

0,1

1,332

1997

34,9

46,2

108,6

61,4

26,4

9,4

1,9

0,1

1,270

1998

33,1

41,5

103,3

59,2

26,2

9,1

2,0

0,1

1,207

1999

30,8

35,0

95,8

56,8

25,9

8,7

1,9

0,1

1,121

2000

30,6

32,1

94,9

57,8

26,5

8,7

1,9

0,1

1,110

2001

30,0

29,2

90,7

58,7

27,6

9,0

1,9

0,1

1,085

2002

31,2

29,2

91,3

62,7

30,2

9,8

1,9

0,1

1,126

2003

32,7

29,0

92,3

67,1

33,0

10,9

2,0

0,1

1,172

2004

34,3

29,6

93,4

70,6

35,4

12,2

2,2

0,1

1,218

2005

34,4

28,6

88,8

71,7

37,7

13,3

2,3

0,1

1,213

2006

37,5

29,5

92,2

79,4

42,7

15,5

2,5

0,1

1,310

2007

38,8

30,3

92,2

81,3

45,4

16,8

2,9

0,1

1,345

2008

42,4

32,0

97,5

87,8

51,1

19,7

3,3

0,2

1,458

2009

43,1

31,2

94,8

89,0

54,1

21,5

3,8

0,2

1,460

2010

42,5

28,8

90,1

87,9

55,1

22,3

4,2

0,2

1,445

 *    До цих груп відповідно включено число народжених у матерів до 15 і старше 49 років.

 **На одну жінку.

 

 

 

Всього померлих, тис.осіб

з них від:

хвороб

системи кровообігу

новоутворень

нещасних випадків, отруєнь і травм

хвороб

органів дихання

всього

у тому числі злоякісних

всього

у тому числі отруєнь алкоголем

1990

629,6

332,9

102,3

101,4

55,6

5,4

37,3

1991

669,9

349,3

105,1

104,3

61,0

6,4

38,7

1992

697,1

360,0

105,8

105,0

67,0

8,1

38,5

1993

741,7

408,3

104,6

103,8

68,5

8,4

42,4

1994

764,6

432,3

104,7

103,8

74,9

8,4

44,5

1995

792,6

450,4

102,5

101,7

82,7

10,4

46,1

1996

776,7

446,8

99,2

98,4

80,4

10,0

44,0

1997

754,2

446,4

97,9

97,3

74,7

9,4

41,4

1998

719,9

434,0

97,8

97,0

69,9

8,0

36,3

1999

739,2

448,9

98,5

97,8

71,2

8,6

37,1

2000

758,1

463,9

97,8

97,1

73,6

9,4

37,9

2001

745,9

457,4

95,6

94,9

75,3

9,8

33,5

2002

754,9

465,3

95,1

94,3

76,3

10,3

31,8

2003

765,4

478,7

93,2

92,5

72,6

9,8

30,3

2004

761,3

473,7

92,1

91,3

71,3

10,6

28,5

 

 

 

Всього померлих, тис.осіб

з них від:

хвороб системи кровообігу

новоутворень

зовнішніх причин смерті

хвороб органів травлення

хвороб органів дихання

деяких інфекційних та паразитарних хвороб

  2005*

782,0

488,8

91,8

70,0

31,7

28,0

17,2

2006

758,1

480,8

90,4

64,6

30,2

24,7

16,3

2007

762,9

480,6

90,0

66,0

33,6

25,1

16,8

2008

754,5

480,1

89,0

61,4

35,2

23,3

17,3

2009

706,7

460,6

88,6

48,9

30,1

21,1

15,1

2010

698,2

465,1

88,8

44,0

26,8

19,5

14,6

*Починаючи з 2005р. розробка причин смерті проводиться відповідно до Міжнародної статистичної класифікації хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я Десятого перегляду.

 

 

Період, за який розраховані показники (роки) 

Середня очікувана тривалість життя при народженні, років

обидві статі

чоловіки

жінки

1991-1992

69,30

64,20

74,18

1992-1993

68,67

63,50

73,70

1993-1994

67,98

62,78

73,15

1994-1995

67,22

61,82

72,72

1995-1996

66,93

61,40

72,65

1996-1997

67,36

61,91

72,95

1997-1998

68,08

62,74

73,50

1998-1999

68,32

62,95

73,74

1999-2000

67,91

62,44

73,55

2000-2001

68,33

62,77

74,08

2001-2002

68,32

62,70

74,13

2002-2003

68,24

62,64

74,06

2003-2004

68,22

62,60

74,05

2004-2005

67,96

62,23

73,97

2005-2006

68,10

62,38

74,06

2006-2007

68,25

62,51

74,22

2007-2008

68,27

62,51

74,28

2008-2009

69,29

63,79

74,86

2009-2010

70,44

65,28

75,50

 

Захворюваність населення

 

 

Кількість уперше зареєстрованих випадків захворювань, тис.

всього

у тому числі:

новоутворення

хвороби нервової системи1

хвороби системи кровообігу

хвороби органів дихання

хвороби шкіри та підшкірної клітковини

хвороби кістково-м’язової системи і сполучної тканини

хвороби сечостатевої системи

уроджені аномалії (вади розвитку), деформації та хромосомні порушення

травми, отруєння та деякі інші наслідки дії зовнішніх причин

1990

32188

310

2640

1149

17021

1799

1374

1224

41

2866

1991

1992

33214

333

3005

1412

16226

1999

1529

1459

52

3018

1993

33833

332

3045

1412

16671

2037

1543

1519

54

2878

1994

31455

328

3024

1401

14499

2135

1439

1489

49

2704

1995

32547

327

3037

1390

15705

2144

1416

1544

47

2647

1996

30169

335

3067

1412

13221

2090

1431

1623

50

2603

1997

31158

348

3104

1497

14129

2051

1476

1711

53

2484

1998

31974

372

3331

1690

13877

2122

1600

1881

59

2465

1999

32959

382

767

1950

14485

2037

1548

1886

61

2401

2000

33471

382

748

2338

14639

1996

1571

1939

62

2339

2001

33192

394

745

2384

14213

2008

1593

2049

59

2239

2002

32233

382

748

2370

13372

1950

1598

2039

57

2244

2003

32585

395

751

2386

13835

1915

1572

2077

54

2297

2004

32573

406

755

2498

13511

1917

1609

2153

55

2245

2005

32912

408

754

2430

13894

1936

1600

2185

53

2264

2006

32240

414

764

2431

13308

1906

1597

2172

53

2289

2007

32807

407

752

2437

13946

1952

1569

2132

51

2284

2008

32467

406

753

2478

13671

1911

1567

2136

51

2263

2009

33032

407

754

2423

14528

1890

1544

2140

52

2164

2010

33080

418

750

2390

14595

1921

1532

2138

52

2217

 

 

Міграційний рух населення у січні-лютому 2012 року

 

 

У межах України

Зовнішня міграція

число прибулих

число вибулих

приріст

число прибулих

число вибулих

приріст

Осіб

Україна

77329

77329

х

5858

1794

4064

Автономна Республіка Крим

3192

3189

3

643

101

542

області

 

 

 

 

 

 

Вінницька

3631

3766

135

313

43

270

Волинська

2296

2185

111

75

34

41

Дніпропетровська

5287

5341

54

349

128

221

Донецька

5867

6034

167

512

201

311

Житомирська

2668

2754

86

90

39

51

Закарпатська

1067

1084

17

47

56

9

Запорізька

2456

2692

236

186

70

116

Івано–Франківська

2097

2061

36

118

43

75

Київська

4870

3406

1464

366

53

313

Кіровоградська

1669

1924

255

58

23

35

Луганська

3456

3827

371

210

115

95

Львівська

4258

4465

207

83

75

8

Миколаївська

1826

1892

66

102

45

57

Одеська

3770

3778

8

560

72

488

Полтавська

2562

2542

20

107

31

76

Рівненська

2087

2252

165

28

21

7

Сумська

2187

2271

84

84

29

55

Тернопільська

1693

1662

31

30

62

32

Харківська

4277

4725

448

208

111

97

Херсонська

1538

1768

230

72

45

27

Хмельницька

2861

2821

40

108

38

70

Черкаська

2883

2684

199

115

31

84

Чернівецька

1199

1209

10

108

24

84

Чернігівська

1940

1921

19

111

24

87

 

 

 

 

 

 

 

м.Київ

5074

4700

374

1042

251

791

Севастополь (міськрада)

618

376

242

133

29

104

На 10000 осіб наявного населення

Україна

103,4

103,4

x

7,8

2,4

5,4

Автономна Республіка Крим

99,2

99,1

0,1

20,0

3,2

16,8

області

 

 

 

 

 

 

Вінницька

135,6

140,6

5,0

11,7

1,6

10,1

Волинська

134,8

128,3

6,5

4,4

2,0

2,4

Дніпропетровська

97,2

98,2

1,0

6,4

2,3

4,1

Донецька

81,3

83,6

2,3

7,1

2,8

4,3

Житомирська

127,9

132,0

4,1

4,3

1,9

2,4

Закарпатська

52,0

52,9

0,9

2,3

2,7

0,4

Запорізька

83,7

91,7

8,0

6,3

2,4

3,9

Івано–Франківська

92,7

91,1

1,6

5,2

1,9

3,3

Київська

172,7

120,8

51,9

13,0

1,9

11,1

Кіровоградська

101,7

117,2

15,5

3,5

1,4

2,1

Луганська

92,8

102,8

10,0

5,7

3,1

2,6

Львівська

102,2

107,2

5,0

2,0

1,8

0,2

Миколаївська

94,6

98,0

3,4

5,3

2,3

3,0

Одеська

96,3

96,5

0,2

14,3

1,8

12,5

Полтавська

105,9

105,0

0,9

4,4

1,3

3,1

Рівненська

110,3

119,0

8,7

1,5

1,1

0,4

Сумська

115,9

120,3

4,4

4,4

1,5

2,9

Тернопільська

95,6

93,9

1,7

1,7

3,5

1,8

Харківська

95,2

105,2

10,0

4,6

2,4

2,2

Херсонська

86,7

99,6

12,9

4,0

2,5

1,5

Хмельницька

132,3

130,4

1,9

5,0

1,8

3,2

Черкаська

137,7

128,2

9,5

5,5

1,5

4,0

Чернівецька

80,8

81,5

0,7

7,3

1,6

5,7

Чернігівська

108,8

107,8

1,0

6,2

1,3

4,9

 

 

 

 

 

 

 

м.Київ

109,9

101,8

8,1

22,6

5,5

17,1

Севастополь (міськрада)

98,9

60,2

38,7

21,3

4,6

16,7

 

 

Кількість адміністративно-територіальних одиниць в Україні на 1 січня 2012 року*

 

 

Райони

Міста

з них міста спец. статусу, республікансь-кого, обласного значення

Райони в містах

Селища міського типу

Сільські ради

Сільські населені пункти

Україна

490

459

180

114

885

10278

28450

Автономна Республіка Крим

14

16

11

3

56

243

948

область

 

 

 

 

 

 

 

Вінницька

27

18

6

3

29

661

1466

Волинська

16

11

4

-

22

379

1054

Дніпропетровська

22

20

13

18

46

288

1435

Донецька

18

52

28

21

131

253

1118

Житомирська

23

11

5

2

43

579

1613

Закарпатська

13

11

5

-

19

307

579

Запорізька

20

14

5

7

22

263

914

Івано-Франківська

14

15

5

-

24

477

765

Київська

25

26

13

-

30

605

1126

Кіровоградська

21

12

4

2

27

376

996

Луганська

18

37

14

4

109

206

782

Львівська

20

44

9

6

34

632

1850

Миколаївська

19

9

5

4

17

287

894

Одеська

26

19

7

4

33

439

1125

Полтавська

25

15

5

5

21

467

1811

Рівненська

16

11

4

-

16

338

1000

Сумська

18

15

7

2

20

384

1466

Тернопільська

17

18

1

-

17

580

1023

Харківська

27

17

7

9

61

381

1680

Херсонська

18

9

3

3

31

259

658

Хмельницька

20

13

6

-

24

568

1414

Черкаська

20

16

6

2

15

525

824

Чернівецька

11

11

2

3

8

252

398

Чернігівська

22

16

3

2

29

525

1482

 

 

 

 

 

 

 

 

м.Київ

-

1

1

10

-

-

-

Севастополь (міськрада)

-

2

1

4

1

4

29

 *Джерело: офіційний веб-сайт Верховної Ради України