У Львові вшанували 73-річчя з дня народження В’ячеслава Чорновола

На модерации Отложенный

У Львові вшанували 73-річчя від дня народження лідера НРУ, голови Львівської обласної ради та облвиконкому у 1990-1992 роках В’ячеслава Чорновола.

Квіти до пам’ятника Чорноволу у сквері біля Львівської облради поклали голова ОДА Михайло Цимбалюк, голова облради Олег Панькевич, міський голова Львова Андрій Садовий.

«В’ячеслав Чорновіл – це приклад того, як потрібно бути справжнім українцем, патріотом. Хотілося б, що ми шанували його не лише в день народження чи день смерті, а й пам’ятали про нього повсякчас і шанували тих людей, які продовжують його справу», – сказав голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк.

Керівник області висловив побажання, щоб в майбутньому такі урочистості відбувалися із залученням інтелігенції, соратників Чорновола, членів родини. він також додав, що мав честь особисто знати В’ячеслава Чорновола і хотів би бути на нього схожим.

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, який був учасником мітингів початку 90-тих років, пригадав, як В'ячеслав Чорновіл вітав 1 жовтня 1990 року колону демонстрантів Львівської області, яка приїхала пікетувати Верховну Раду. Пізніше почалося голодування студентів, а далі - процес визнання Української державності.

«Постать В’ячеслава Чорновола повинна бути належно оцінена. Ми повинні аналізувати позитиви та недоліки 90-тих щоб здійснити мрію тих, хто в ті роки керував обласною радою на Львівщині», – сказав він.

В покладанні квітів взяли участь також перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків, заступники голови Львівської облради Петро Колодій та Валерій П’ятак, заступник міського голови Львова Василь косів.

Довідка.

В`ячеслав Чорновіл народився 24 грудня 1937 року в селі Єрки Звенигородського району Черкаської області. Літературний критик, публіцист, діяч руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу. Кілька разів ув'язнений за "антирадянську пропаганду" (1967—1969, 1972—1979, 1980—1988). Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки.

У березні 1990 року В`ячеслав Чорновіл був обраний депутатом Львівської обласної ради та Верховної Ради України. Він був одним з лідерів радикального крила демократичної частини Верховної Ради — Народної Ради. З квітня 1990 року до квітня 1992 року — голова Львівської облради та облвиконкому.

25 березня 1999 року В'ячеслав Чорновіл загинув за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль—Золотоноша. Автомобіль Чорновола врізався в "КамАЗ" з причепом, який розвертався посеред шосе. В. Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, прес-секретар лідера НРУ Дмитро Понамарчук був госпіталізований з важкими травмами. Соратники В`ячеслава Чорновола вважають його загибель політичним убивством. Поховано Чорновола на центральній алеї Байкового кладовища.

Фото - Йосип Марухняк