Хочу бути як Путін

На модерации Отложенный

Віталій Портников

07.12.2013
Тепер кожна нова подорож Віктора Януковича до Росії буде супроводжуватися конспірологічними теоріями, витоками інформації, очікуваннями приєднання України до Митного союзу та інших інтеграційних симулякрів, створених в останні роки на пострадянському просторі. Але тільки от ніяких реальних угод між Януковичем і Путіним все одно не буде досягнуто – і аж ніяк не тільки тому, що російський президент не збирається рятувати українського і вже бачить на його місці більш зручного переговірника. А ще й тому, що Янукович не хоче домовлятися з Путіним. Він хоче сам бути як Путін.

Саме такий стиль правління Віктору Федоровичу подобається – коли немає ніяких проблем для проведення в життя власних рішень. Коли для керівництва країною не потрібно навіть навідуватися в Кремль (ви, напевно, вже помітили – коли б Янукович не приїжджав до Путіна, той у Сочі). Коли ніякої опозиції немає – замість неї в парламенті витанцьовують черговий танок килимові клоуни типу беззмінного Жириновського. Коли навіть масові виступи людей не призводять ні до яких змін – тому що громадян привчили до того, що політика – брудна справа, що у влади можна тільки просити, а не вимагати. і що за основними, принциповими питаннями з нею взагалі варто погоджуватися.

І це не просто бажання – це дії.

Хіба Янукович не переніс центр ухвалення рішень із Банкової в Межигір’я і на мисливські угіддя країни? Хіба він не намагається зробити все можливе, щоб маргіналізувати опозицію і посіяти до неї недовіру? Хіба не намагалися досвідчені провокатори перетворити зрив європейської інтеграції в безглуздий «Майдан без політиків» – биття чолом кріпаків своєму панові Віктору Федоровичу? А все тому, що ніякої іншої моделі, крім путінської, Янукович не знає і знати не хоче.

Але й здійснити її він теж не може – ніяк. Модель Путіна передбачає паразитування на енергоресурсах, а модель Януковича передбачає паразитування на Путіну. Тільки от Путін не дуже до цього прагне, бо, що є головним, він довів економіку своєї країни до такого жалюгідного стану, що на ній не може тепер паразитувати навіть Лукашенко! До того ж Янукович хоче споживати російські гроші і ресурси й думати, що він – рівня Путіну. А для Путіна він – малоросійський губернатор, до того ж не найкращий.

Так що мало хотіти бути як Путін, потрібно ще й мати можливості.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода